Henri-Bloem

Amarone of voluit Amarone della Valpolicella is een krachtige, geconcentreerde en breed smakende wijn met vaak een klein zoetje achteraf. Dit maakt hem zeer geliefd omdat de wijn nauwelijks zuren bevat. Hij komt van wijngaarden van het heuvelgebied ”Valpolicella” ten zuidoosten van het Gardameer. Het is een wijn die sinds de jaren ’50 wordt gemaakt van ingedroogde druiven.

Gewone “Valpolicella” of “Valpolicella Classico” wijn wordt gemaakt van verse druiven, nl. van voornamelijk de Corvina Veronese en van nog wat Corvinone, Molinara en Rondinella. 

Voor de Amarone worden dezelfde druiven gebruikt maar deze worden ingedroogd. Het persen van de gedroogde druiven vindt plaats in de winter, rond januari. 

Het fermentatieproces wordt ten einde gebracht wanneer het alcoholpercentage boven de 15% ligt (het wettelijk minimum percentage voor Amarone bedraagt 14%).

Na de tweede gisting rijpt de wijn nog minstens drie jaar op grote houten vaten van soms wel 18.000 liter, “botte” genaamd. De betere producenten gebruiken kleine “barriques” van Frans of Sloveens eiken met een inhoud van 225 liter. 

De wijn rijpt dan nog verder op fles en bereikt zijn hoogtepunt na soms wel 15 tot 20 jaar. Het eindresultaat is een zeer rijpe, rozijnachtige, full bodied wijn met een intense robijnkleur die met de jaren een “granato”kleur krijgt.

Een tussenvorm van Amarone is de Ripasso della Valpolicella. Bij deze wijn, die van verse druiven wordt gemaakt, vindt de tweede gisting plaats op de “lie” (vergistte schildeeltjes) van de Amarone en wordt er zodoende een geconcentreerde wijn verkregen.

Een Ripasso van goede kwaliteit kan soms beter zijn dan een slechte Amarone.

Goede producenten zijn: Tedeschi, Masi, Buglioni, Allegrini, Bertani, Tommasi en Quintarelli.

Alle hierboven besproken varianten van Valpolicella zijn uitstekend inzetbaar bij uw kerstdiner.

Zowel de Amarone als de Ripasso combineren goed met rood vlees en vooral groot wild. Een gewone Valpolicella is goed inzetbaar bij wat minder krachtige vleessoorten en bij pasta’s met rode sauzen terwijl de Recioto (de zoete versie van Amarone) goed combineert met een mooi zoet dessert met/of fruit, maar ook met kaas.

We heten u van harte welkom bij Wijnkoperij Henri Bloem aan de Groenendaal.

Fijne feestdagen!!!

 

Groenendaal 23A
3011 SK Rotterdam
010 842 35 44

www.henribloem.nl
rotterdam@henribloem.nl