Er wordt steeds minder geluncht in de haute cuisine en dat is voor de Rotterdamse topchef François Geurds reden om het roer om te gooien: zijn sterrenrestaurant FG Food Labs is voortaan overdag een pretentieloze streetfoodbar.

S(andwich). O(konomiyaki). S(oups). &more, zo heet de streetfoodbar in de Hofbogen. Dat is in de eerste plaats een knipoog naar de noodzaak. ,,We leven in een onzekere tijd, en dat merken we tijdens de lunch”, stelt Geurds. Mensen hebben door de inflatie minder te besteden, of ze zijn voorzichtiger geworden met geld uitgeven. Ik ben echter geen restaurant begonnen om tafels leeg te houden. Van duimendraaien krijg ik geen voldoening.”

Hij liep al een tijdje met dit idee rond. ,,Maar ik moest even mijn trots opzijzetten.’’ Want anders dan bij zijn eerdere projecten is S.O.S. geen pop-up maar een permanente koerswijziging, en deze gaat ten koste van de exquise gerechten die hij er doorgaans serveert. Althans ’s middags. Want dineren kan nog altijd bij FG Food Labs dat sinds 2014 één Michelinster draagt.

Wat gaat een lunch bij S.O.S. kosten? ,,Tussen de 10 en 25 euro per persoon.” Voor wie wat langer wilt blijven, of net iets meer heeft te besteden heeft hij chef’s specials als fish & chips met kabeljauw in een rijstcrunch en katsu sando, een soort sandwich, met Wagyu in petto.

Katshoek 41
3032 AE Rotterdam
010 425 05 20
www.fgfoodlabs.nl